Godt begyndt på Bornholm er halvt fuldendt på MSK (for Maskinmesterskolen København)

MSK’s værkstedsskole på Campus Bornholm forbereder på fineste vis de studerende til den teoretiske del af maskinmesteruddannelsen. Det mener maskinmesteraspiranterne Anders, Aksel og Magnus, som nu har været i gang på MSK i Lyngby en god måneds tid – og giver studiet fuld skrue.

Anders Sundberg, Aksel Pauck Holm og Magnus Kjær er tre glade maskinmesterstuderende. De var med på det første hold på MSK’s værkstedsskole på Campus Bornholm, men har nu forladt klippeøen til fordel for det treårige, teoretiske forløb i MSK’s splinternye rammer i Lyngby. Forude venter spændende udfordringer i velbetalte drømmejobs.

“Det er så fedt at være kommet i gang. Det er hårdere, der er meget at læse, men det går super fint. Jeg kan klart mærke, at jeg har valgt rigtigt,” siger Anders og nikker energisk.

Aksel er enig:

”Præcis – jeg glæder mig faktisk til, at vi kommer op på full speed med fag og pensum. Det er en dejlig skole. Lærerne ved, hvad de snakker om, og laboratorierne er vildt lækre,” siger han – og suppleres af Magnus:

”Det er fedt at bygge ovenpå den viden, som jeg fik gennem værkstedsfoløbet og virksomhedspraktikken. At brikkerne nu samles til noget større.”

Bornholmske spidskompetencer

Når de tre studerende ser tilbage på værkstedsforløbet på Bornholm, er det positive tanker, der popper op:

”Forløbet på Campus Bornholm var en optimal introduktion til forskellige håndværksmæssige teknikker. Og sammenholdet var virkelig godt – også med dem, der ikke kom fra Bornholm,” husker Anders.

Magnus var en af de ’udefrakommende’. Han er oprindelig fra Roskilde, men valgte MSK’s værkstedsforløb på Campus Bornholm for at være helt sikker på at komme ind.

”Ja, man var da langt hjemmefra, men Bornholm er jo en fed ø. Der er meget at se, og holdets bornholmere tog sig godt af os. Samtidig er det også værd at nævne, at holdets størrelse – 12 elever – betød, at der var lettere adgang til lærerne og deres ekspertise,” forklarer Magnus.

”Man kunne også altid komme til maskinerne, og det er rart, når der er noget, man gerne vil have lavet – eller en teori, man skal teste i praksis,” uddyber Aksel.

SE VIDEO FRA MASKINMESTERSKOLEN KØBENHAVN

Blod på tanden i praktikken

Efter de i alt ni måneder på MSK’s værkstedsskole på Campus Bornholm stod menuen på ligeledes ni måneders virksomhedspraktik.

”Jeg var hos JENSEN-GROUP i Rønne, som fremstiller maskiner til industrivaskerier. Jeg prøvede en masse ting, svejsede og arbejdede med el blandt andet. De tog godt imod mig og sendte mig gennem nærmest alle ’disciplinerne’ fra værkstedsforløbet,” siger Anders.

”Mit praktiksted var Bornholms Energi og Forsyning, og hér fandt jeg virkelig min rette plads. Spildevand, biokraft, vandforsyning, elnet, fjernvarme og Bornholms Elværk. Jeg var overalt, og det var både interessant og relevant,” konstaterer Aksel.

Magnus tog sin praktik i en industri- og marineteknik-virksomhed i Køge:

”Det var et lille, familieejet firma, hvor jeg i ro og mag fik lov til at blive mere fortrolig med det håndværksmæssige. Jeg har jo handelsskole-baggrund, og dér stod jeg pludselig med nogle ret store maskiner. Det var fedt, og jeg fik løbende pålagt mere og mere ansvar,” husker han.

Alt er muligt!

Stemningen blandt de tre kommende maskinmestre er domineret af en glubende appetit på at lære en masse nyt og komme ud over stepperne. Ingen af dem tør spå om, hvad fremtiden bringer, men fornemmelsen er, at det bliver ’noget godt’:

”Jeg vil gerne ud i verden og opsøge eventyret. Bruge mine faglige evner i et internationalt miljø – måske med base i Danmark,” siger Magnus.

”Produktion er mit felt. Bilproduktion, måske. Finde et godt job med ledelsesansvar og så bare arbejde mig op,” siger Anders.

”Jeg vil gerne arbejde på et kraftværk eller i køleindustrien. Jeg ved ikke, om det skal være som teknisk leder, men det finder jeg nok ud af hen ad vejen,” lyder det fra Aksel, mens de to andre nikker smilende.

The sky is the limit. Og godt begyndt på Bornholm ER vitterlig halvt fuldendt på MSK.

 

FAKTA OM MSK-VÆRKSTEDSSKOLEN PÅ CAMPUS BORNHOLM

  • Værkstedsskolen på Bornholm er et samarbejde mellem Maskinmesterskolen København, Campus Bornholm og Bornholms Akademi. Initiativet betyder, at studerende, der har gennemført en gymnasial uddannelse (STX, HTX, HHX eller HF), kan indlede deres maskinmesteruddannelse på Bornholm.
  • Formålet med værkstedsskoleforløbet er at give de studerende mulighed for at tilegne sig de grundlæggende håndværksmæssige færdigheder, der har relevans for en maskinmester. Efter ni måneder på skolen skal den studerende i virksomhedspraktik for at få erfaring med den praktiske anvendelse af de håndværksmæssige færdigheder.
  • Anden del af uddannelsen er et teoretisk forløb, som varer tre år og afsluttes med et bachelorprojekt. Denne del af uddannelsen gennemføres på Maskinmesterskolen København.